Advertisements
SPONSOR AD

MCQ on Herpes simplex virus 1 (HSV-1)

Advertisements

Herpes simplex viruses (HSVs) are highly host-adapted viruses that can cause a variety of diseases in human hosts. (a) herpes simplex virus type 1 (HSV-1) and (b) herpes simplex virus type 2 (HSV-2) are the two forms of HSVs (HSV-2). Both types share DNA homology, antigenic determinants, tissue tropism, and illness symptoms, but their epidemiology is distinct. HSV-1 is transferred predominantly by contact with infected saliva, whereas HSV-2 is transmitted through sexual contact or vaginal tract infection from an infected mother to her newborn child.

MCQ on Herpes simplex virus 1 (HSV-1)

1. What is the causative agent of herpes labialis (cold sores)?

a. Herpes simplex virus 1 (HSV-1)

Advertisements

b. Herpes simplex virus 2 (HSV-2)

c. Varicella-zoster virus

Advertisements

d. Epstein-Barr virus

Answer: a

2. What is the main mode of transmission for HSV-1?

Advertisements

a. Sexual contact

b. Direct skin-to-skin contact

Advertisements

c. Airborne droplets

d. Contaminated food or drinks

Advertisements
Answer: b

3. Which of the following is a common symptom of primary HSV-1 infection?

a. Genital sores

Advertisements

b. Mouth sores

c. Eye redness and discharge

d. Rash and fever

Answer: b

4. Can HSV-1 be cured?

a. Yes, with antiviral medication

b. No, it is a lifelong infection

c. Yes, with proper hygiene

d. No, but symptoms can be manag

Answer: b

5. Which group of people is most at risk of HSV-1 infection?

a. Children

b. Elderly individuals

c. Healthcare workers

d. Women

Answer: a

6. Can HSV-1 be transmitted from mother to newborn during delivery?

a. Yes, if the mother has genital herpes

b. No, but it can be transmitted through breast milk

c. Yes, if the mother has oral herpes

d. No, HSV-1 cannot be transmitted from mother to newborn

Answer: c

7. Which of the following is a complication of HSV-1 infection in immunocompromised individuals?

a. Encephalitis

b. Pneumonia

c. Keratitis

d. All of the above

Answer: d

8. Can HSV-1 be transmitted through oral sex?

a. No

b. Yes

c. Only in certain cases

d. It depends on the individual’s immune system

Answer: b

9. What is the main drug used for treating recurrent herpes outbreaks?

a. Penicillin

b. Aciclovir

c. Erythromycin

d. Amoxicillin

Answer: b

10. Can HSV-1 cause genital herpes?

a. No, only HSV-2 can cause genital herpes

b. Yes, it is possible for HSV-1 to cause genital herpes

c. No, HSV-1 only causes oral herpes

d. Yes, but only in rare cases

Answer: b

11. How long can a person carry HSV-1 without showing symptoms?

a. Lifetime

b. A few weeks

c. A few months

d. It varies from person to person

Answer: a

12. Can HSV-1 be spread through sharing utensils or towels?

a. Yes, if the utensils or towels are contaminated with the virus

b. No, the virus cannot survive for long on surfaces

c. Yes, if the person has active herpes outbreaks

d. No, it is not possible to transmit HSV-1 through shared utensils or towels

Answer: a

13. Which of the following can trigger a herpes outbreak?

a. Stress

b. Illness

c. Hormonal changes

d. All of the above

Answer: b

14. Can a person get infected with HSV-1 more than once?

a. No, once infected the person is immune for life

b. Yes, a person can get infected multiple times

c. No, but reinfection is rare

d. Yes, but only if the person’s immune system is weakened

Answer: d

Leave a Comment

Our Domain, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
Important notice
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image
Our website, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
IMPORTANT NOTICE
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add Microbiologynote.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×