Advertisements
SPONSOR AD

MCQ on Industrial centrifuge

Advertisements

An industrial centrifuge is a machine used to separate liquids and solids by spinning them at high speeds. Industrial centrifuges are used in a variety of industries, including chemical, pharmaceutical, food processing, and oil and gas, to separate and purify substances.

There are many different types of industrial centrifuges, including decanter centrifuges, basket centrifuges, disk centrifuges, and sedimenting centrifuges. These centrifuges vary in size, design, and function, and can be used to separate a wide range of materials, including liquids, gases, and solids.

Industrial centrifuges work by spinning the material being separated at high speeds, using centrifugal force to separate the different components. The heavier components will tend to settle to the bottom of the centrifuge, while the lighter components will remain suspended in the liquid. The separated components can then be collected and further processed or purified as needed.

Advertisements

Industrial centrifuges are an important tool in many industries, and are used to improve the efficiency and purity of processes and products.

Read: Industrial centrifuge – Definition, Parts, Types, Uses

Advertisements

MCQ on Industrial centrifuge

  1. What is an industrial centrifuge used for? a) Separating solid particles from liquids b) Filtering gases c) Concentrating minerals d) All of the above
  2. What are the two main types of industrial centrifuges? a) Disk and bowl b) Decanter and screw c) Pusher and peeler d) Horizontal and vertical
  3. How does an industrial centrifuge work? a) By using gravity to separate particles b) By using a spinning motion to separate particles c) By using a magnetic field to separate particles d) By using a combination of heat and pressure to separate particles
  4. What is the G-force in an industrial centrifuge? a) The amount of acceleration experienced by the material being separated b) The size of the centrifuge c) The speed at which the centrifuge is spinning d) The type of material being separated
  5. What is the main advantage of an industrial centrifuge compared to other separation methods? a) It is cheaper to operate b) It is faster c) It is more precise d) It is more versatile
  6. What are some common industries that use industrial centrifuges? a) Food processing b) Chemical manufacturing c) Environmental remediation d) All of the above
  7. What are the main parts of an industrial centrifuge? a) Bowl, motor, and control panel b) Rotor, bearing, and drive system c) Inlet, outlet, and feed pipe d) All of the above
  8. How do you maintain an industrial centrifuge? a) By cleaning and lubricating the parts regularly b) By replacing the bowl and rotor every year c) By performing regular maintenance checks d) All of the above
  9. What are some safety considerations to keep in mind when operating an industrial centrifuge? a) Wear personal protective equipment b) Follow proper start-up and shut-down procedures c) Do not exceed the recommended speed and load limits d) All of the above
  10. What are some potential issues that can occur with an industrial centrifuge? a) Leaks and spills b) Vibration and noise c) Imbalance and overheating d) All of the above

Answer key:

  1. d
  2. a
  3. b
  4. a
  5. c
  6. d
  7. d
  8. d
  9. d
  10. d

Leave a Comment

Our Domain, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
Important notice
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image
Our website, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
IMPORTANT NOTICE
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add Microbiologynote.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×