Advertisements
SPONSOR AD

MCQ on Mollusca

Advertisements

Mollusca is a large phylum of invertebrate animals that includes snails, clams, oysters, and octopuses, as well as several other types of animals. Mollusks are characterized by their soft bodies and the presence of a mantle, which is a layer of tissue that covers their internal organs and often secretes a shell. Most mollusks also have a muscular foot that they use for movement and a radula, which is a ribbon-like structure used for feeding. Mollusks are found in a variety of habitats, including land, freshwater, and marine environments.

1. What is the largest class within the phylum Mollusca?

A) Bivalvia

Advertisements

B) Gastropoda

C) Cephalopoda

Advertisements

D) Scaphopoda

Answer: C) Cephalopoda

Advertisements

2. Which of the following is NOT a characteristic of mollusks?

A) A mantle

Advertisements

B) A muscular foot

C) A hard exoskeleton

Advertisements

D) A radula

Answer: C) A hard exoskeleton

Advertisements

3. What is the main difference between a bivalve and a gastropod?

A) Bivalves have a head, while gastropods do not

B) Bivalves have a hinged shell, while gastropods do not

C) Bivalves are herbivores, while gastropods are carnivores

D) Bivalves are sessile, while gastropods are mobile

Answer: B) Bivalves have a hinged shell, while gastropods do not

4. What is the function of the radula in mollusks?

A) To aid in digestion

B) To move the mollusk through water

C) To defend against predators

D) To help the mollusk cling to surfaces

Answer: A) To aid in digestion

5. Which of the following is NOT a type of mollusk?

A) Clam

B) Snail

C) Octopus

D) Spider

Answer: D) Spider

6. What is the primary habitat of mollusks?

A) Land

B) Freshwater

C) Marine

D) All of the above

Answer: D) All of the above

7. What is the main function of the mantle in mollusks?

A) To protect the mollusk’s internal organs

B) To aid in movement

C) To produce shells

D) To aid in respiration

Answer: C) To produce shells

8. How do mollusks reproduce?

A) Asexually through fission

B) Asexually through budding

C) Sexually through external fertilization

D) Sexually through internal fertilization

Answer: D) Sexually through internal fertilization

9. Which of the following is NOT a type of cephalopod?

A) Squid

B) Nautilus

C) Cuttlefish

D) Jellyfish

Answer: D) Jellyfish

10. Which of the following is NOT a characteristic of cephalopods?

A) The ability to swim quickly

B) The ability to change color rapidly

C) The presence of tentacles

D) The ability to fly

Answer: D) The ability to fly

Leave a Comment

Our Domain, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
Important notice
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image
Our website, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
IMPORTANT NOTICE
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add Microbiologynote.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×