1 Min Read

Biology MCQ – MCQ on Protozoa Characteristics

1. Which of the following class of protozoa does not generally contain contractile vacuole? Sporozoa Rhizopoda Flagellata Cilliata 2. Trypanosoma belongs to which of the ...

1. Which of the following class of protozoa does not generally contain contractile vacuole?

  • Sporozoa
  • Rhizopoda
  • Flagellata
  • Cilliata

[expand title=”Show Answer”] Answer: A
[/expand]

2. Trypanosoma belongs to which of the following group?

  • mastigophora
  • sarcodina
  • sporozoa
  • ciliata

[expand title=”Show Answer”] Answer: A
[/expand]

3. Which of the following protozoan causes African sleeping sickness

  • Plasmodium vivax
  • Entamoeba gingivalis
  • Trypanosoma lewsii
  • Trypanosoma gambiense

[expand title=”Show Answer”] Answer: D
[/expand]

4. Unicellular eukaryotes are grouped in

  • Monera
  • Protista
  • Archaea
  • (d) Fungi

[expand title=”Show Answer”] Answer: B
[/expand]

5. In protozoa contractile vacuole is generally absent in the class

  • Rhizopoda
  • Sporozoa
  • Ciliata
  • Flagellata

[expand title=”Show Answer”] Answer: B
[/expand]

6. The class of phylum protozoa to which ‘Noctiluca’ belongs, is

  • Rhizopoda
  • Sporozoa
  • Mastigophora
  • Ciliata

[expand title=”Show Answer”] Answer: B
[/expand]

7. The main basis of classification of phylum protozoa is

  • Size
  • Locomotory organelle
  • Shape
  • Number of nuclei

[expand title=”Show Answer”] Answer: Locomotory organelle

[/expand]

8. In protozoa contractile vacuole is generally absent in the class

  • Rhizopoda
  • Sporozoa
  • Ciliata
  • Flagellata

[expand title=”Show Answer”] Answer: Sporozoa
[/expand]

9. The class of Trichonympha is

  • Calcaria
  • Scyphozoa
  • Sporozoa
  • Mastigophora

[expand title=”Show Answer”] Answer: Mastigophora
[/expand]

10. Which is not the characteristic of phylum protozoa

  • Pseudopodia
  • Binary fission
  • Contractile vacuole
  • Cell membrane as body covering

[expand title=”Show Answer”] Answer: Cell membrane as body covering
[/expand]

11. Which of the following organelles are associated for defence in protozoans

  • Nematocysts
  • Statocysts
  • Trichocysts
  • Otocysts

[expand title=”Show Answer”] Answer: Trichocysts
[/expand]

12. Which is not the locomotory organ of protozoa

  • Cilia
  • Flagella
  • Pseudopodia
  • Parapodia

[expand title=”Show Answer”] Answer: Parapodia
[/expand]

Citation

APA

MN Editors. (August 18, 2022).Biology MCQ – MCQ on Protozoa Characteristics. Retrieved from https://microbiologynote.com/mcq-on-protozoa-characteristics/

MLA

MN Editors. "Biology MCQ – MCQ on Protozoa Characteristics." Microbiology Note, Microbiologynote.com, August 18, 2022.

MCQ

?
Submit Your Question
Please submit your question in appropriate category.