3 Min Read

Biology MCQ – MCQ on Protozoa

Biology Mcq – Here is the list of MCQ on Protozoa 1. Animals that are routinely infected with a protozoan or parasite are termed as ...

Biology Mcq – Here is the list of MCQ on Protozoa

1. Animals that are routinely infected with a protozoan or parasite are termed as ___

  • definitive host
  • intermediate host
  • reservoir host
  • parasitic host

[expand title=”Show Answer”] reservoir host
Explanation: An animal (or human) that is routinely infected with a protozoan or parasite which can also infect humans is termed as a reservoir host.
[/expand]

2. For the malaria protozoa, mosquitoes are the definitive host.

  • True
  • False

[expand title=”Show Answer”] Ans: True
Explanation: For the malaria protozoa, the mosquito is the definitive host, and humans or other vertebrates are the intermediate hosts.
[/expand]

3. Laboratory diagnosis of Entamoeba histolytica depends on identification in the _

  • blood
  • urine
  • saliva
  • stool

[expand title=”Show Answer”] Ans: d
Explanation: Laboratory diagnosis of Entamoeba histolytica depends on identification in the stools. Search for the amoeba should be made as soon as possible after the stool is passed to be sure of the presence of living, motile forms.
[/expand]

4. Where are the protozoa present during the acute stage of Chagas’ disease?

  • blood
  • spleen
  • liver
  • stool

[expand title=”Show Answer”] Ans: a
Explanation: T. cruzi is present in the blood during the acute stage of Chagas’ disease. Fatality is due to a meningoencephalitis or myocardial failure.
[/expand]

5. Chagas’ disease is transmitted to humans by ___

  • tsetse fly
  • mosquitoes
  • reduviid bugs
  • sandflies

[expand title=”Show Answer”] Ans: c
Explanation: T.cruzi, the causative agent of Chagas’ disease is transmitted to humans by reduviid bugs (Triatoma, Rhodinas, and Panstrongylus), which are intermediate hosts as well as vectors for the parasites.
[/expand]

6. African sleeping sickness is caused by ___

  • Trypanosoma cruzi
  • Trypanosoma gambiense
  • Trichomonas vaginalis
  • Leishmania tropica

[expand title=”Show Answer”] Ans: b
Explanation: African sleeping sickness is caused by Trypanosoma gambiense and Trypanosoma rhodesiense.
[/expand]

7. What is the incubation period for kala azar disease?

  • 24 h
  • 1 month
  • 2-4 months
  • d) 7 days

[expand title=”Show Answer”] Ans: c
Explanation: Clinically, kala azar has a variable incubation period, usually 2 to 4 months. Onset may be gradual or sudden, and the source of the disease may be acute or chronic.
[/expand]

8. Leishmania organism are transmitted to humans by __

  • sandflies
  • tsetse flies
  • mosquitoes
  • bugs

[expand title=”Show Answer”] Ans: a
Explanation: Leishmania organism are transmitted to humans by the bites of sandflies (genus Phlebotomus) harbored by dogs and other animals that serve as reservoirs for the parasites.
[/expand]

9. Most commonly Plasmodium ovale and Plasmodium malariae causes malaria in humans.

  • True
  • False

[expand title=”Show Answer”] Ans: b
Explanation: Of the four species of Plasmodium protozoa that cause malaria in humans, P. falciparum and P. vivax are the two that most commonly cause infections.
[/expand]

10. After how many days of infection by mosquitoes do the symptoms for malaria occur?

  • 1-2
  • 3-5
  • 10-16
  • d) 20-30

[expand title=”Show Answer”] Ans: c
Explanation: Symptoms usually occur 10 to 16 days after infection by the mosquitoes.
[/expand]

11. The schizonts enter which body part?

  • bloodstream
  • spleen
  • mouth
  • liver

[expand title=”Show Answer”] Ans: d
Explanation: The sporozoites quickly enter the liver, where they divide and develop into multinucleated forms known as schizonts.
[/expand]

12. How much time does it take for the rupture of infected erythrocytes with P. vivax?

  • 24 h
  • 48 h
  • 72 h
  • 96 h

[expand title=”Show Answer”] Ans: b
Explanation: The rupture of infected erythrocytes at the completion of schizogony occurs every 48 h with P. vivax and P. ovale.
[/expand]

13. The disease espundia is caused by which of the following protozoa?

  • Leishmania brasiliensis
  • Leishmania donovani
  • Leishmania tropica
  • d) Phlebotomus sp

[expand title=”Show Answer”] Ans: a
Explanation: Leishmania brasiliensis causes the disease espundia which can then cause the infection for the disease leishmaniasis.
[/expand]

14. Unicellular eukaryotes are grouped in

  • Monera
  • Protista
  • Archaea
  • Fungi

[expand title=”Show Answer”] Ans: b
[/expand]

15. Which of the following organisms will vanish if all the ponds and puddles are destroyed?

  • Plasmodium
  • Trypanosoma
  • Leishmania
  • Ascaris

[expand title=”Show Answer”] Ans: a
[/expand]

16. In Amoeba and Paramecium, the cell organelle for osmoregulation is

  • nucleus
  • body surface
  • contractile vacuole
  • pseudopodia

[expand title=”Show Answer”] Ans: c
[/expand]

17. Which class does the malarial parasite belong to?

  • dinophyceae
  • sarcodina
  • ciliata
  • sporozoa

[expand title=”Show Answer”] Ans: d
[/expand]

18. Protozoa are classified on the basis of

  • locomotory organelle
  • shape
  • number of nuclei
  • size

[expand title=”Show Answer”] Ans: a
[/expand]

19. Organ of defense in protozoans is

  • statocysts
  • trichocysts
  • otocysts
  • nematocysts

[expand title=”Show Answer”] Ans: b
[/expand]

20. Which of the following is not a characteristic feature of prtozoans

  • binary fission
  • contractile vacuole
  • cell membrane as an outer body covering
  • pseudopodia

[expand title=”Show Answer”] Ans: c
[/expand]

Citation

APA

MN Editors. (August 18, 2022).Biology MCQ – MCQ on Protozoa. Retrieved from https://microbiologynote.com/mcq-on-protozoa/

MLA

MN Editors. "Biology MCQ – MCQ on Protozoa." Microbiology Note, Microbiologynote.com, August 18, 2022.

MCQ

?
Submit Your Question
Please submit your question in appropriate category.