Microbiology MCQ

MCQs on History of Microbiology (Part 1)

Table of Contents show 1 Answers 2 Don't miss a post Answers a a a b b a b d c b...

Sourav Bio avatar
Sourav Bio
This article writter by Sourav Bio on October 05, 2021

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

· 1 min read >
MCQs on History of Microbiology
MCQs on History of Microbiology
1. According to Pasteur statements which one of the following is true

a. Living organisms discriminate between stereoisomers
b. Fermentation is a aerobic process
c. Living organisms doesn’t discriminate between stereoisomers
d. Both a and b

2. “I found floating therin earthly particles, some green streaks, spirally wound serpent-wise, and orderly arranged, the whole circumstance of each of these streaks was abut the thickness of a hair on one’s head”…. These words are of

a. Leeuwenhoek
b. A. Jenner
c. Pasteur
d. Koch

3. The principle light- trapping pigment molecule in plants, Algae, and cyanobacteria is

a. Chlorophyll a
b. Chlorophyll b
c. Porphyrin
d. Rhodapsin

4. During Bio Geo chemical cycle some amount of elemental carbon was utilized by the microorganisms. The phenomenon is called as

a. Dissimilation
b. Immobilization
c. Decomposition
d. Neutralization

5. Who demonstrated that open tubes of broth remained free of bacteria when air was free of dust.

a. Abbc Spallanzani
b. John Tyndall
c. Francisco Redi
d. Pasteur

6. Reverse isolation would be appropriate for

a. a patient with tuberculosis
b. a patient who has had minor surgery
c. a patient with glaucoma
d. a patient with leukemia

7. The symptome “ general feeling of illness and discomfort “ is called

a. Cystitis
b. Malaise
c. Anaphylactic shock
d. Arthritis

8. On soybean which of the following forms symbiotism

a. Azatobactor paspali
b. Rhizobium
c. Nostoc
d. Bradyrhizobium

9. Who provide the evidence that bacteriophage nucleic acid but not protein enters the host cell during infection

a. Alfred D.Hershey & Leonard Tatum in 1951.
b. Alfred D.Hershey & Zindar Lederberg in 1951.
c. Alfred D.Hershey & Martha Chase in 1952.
d. Alfred D.Hershey & Macleod in 1952.

10. Spirulina belongs to

a. Xanthophyceae
b. Cyanophyceae
c. Rhodophyceae
d. Pheophyceae

11. The first antibody to contact invading microorganisms was

a. IgG
b. IgM
c. IgA
d. IgD

12. The light emitted by luminescent bacteria is mediated by the enzyme

a. Coenzyme Q
b. Luciferase
c. Lactose dehydrogenase
d. Carboxylase reductase

13. Pick out the vector using in human Genome project

a. Phagemid vector
b. Yeast artificial chromosomes
c. Cosmid vectors
d. Yeast episomal plasmids

14. Salt and sugar preserve foods because they

a. Make them acid
b. Produce a hypotonic environment
c. Deplete nutrients
d. Produce a hypertonic environment

15. In a fluorescent microscope the objective lens is made of

a. Glass
b. Quartz
c. Polythene
d. None of these

16. Fixation of atmospheric nitrogen is by means of

a. Biological process
b. Lightining
c. Ultraviolet light
d. All of the above

17. Which one of the following fungi is the most serious threat in a bone marrow transplant unit?

a. Candida albicans
b. Aspergillus
c. Blastomyces
d. Cryptococus

18. Direct microscopic count can be done with the aid of

a. Neuberg chamber
b. Anaerobic chamber
c. Mineral oil
d. Olive oil

19. The image obtained in a compound microscope is

a. Real
b. Virtual
c. Real inverted
d. Virtual inverted

20. Enzymes respons ib le for alcoholic fermentation

a. Ketolase
b. Zymase
c. Peroxidase
d. Oxidase

21. Which type of spores are produced sexually?

a. Conidia
b. Sporangiospores
c. Ascospores
d. None of these

22. Bacterial transformation was discovered by

a. Ederberg and Tatum
b. Beadle and Tatum
c. Griffith
d. None of these

23. Father of microbiology is

a. Louis Pasteur
b. Lister
c. A.V. Leeuwenhock
d. Robert Koch

24. The antiseptic method was first demonstrated by

a. Lwanowski
b. Lord Lister
c. Edward Jenner
d. Beijerinck

25. Small pox vaccine was first discovered by

a. Robert Koch
b. Louis Pasteur
c. Lister
d. Edward Jenner

Answers

  1. a
  2. a
  3. a
  4. b
  5. b
  6. a
  7. b
  8. d
  9. c
  10. b
  11. b
  12. c
  13. b
  14. d
  15. c
  16. d
  17. b
  18. a
  19. b
  20. b
  21. c
  22. a
  23. c
  24. b
  25. d
close

Don't miss a post

Sign up to receive latest post notification

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

microbiology note app
microbiology note app qr code Scane to download
Download Microbiology Note App Download this app for free from google play store and read ads free notes
Need a Note? Request us
Request

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2
0

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

Join the Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter below and never miss the latest articles.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro