Microbiology MCQ

MCQs on History of Microbiology (Part 2)

The term mutation was coined by a. Pasteur b. Darwin c. Hugo devries d. Lamark

Sourav Bio avatar
Sourav Bio
This article writter by Sourav Bio on October 07, 2021

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

Follow
X

Follow

E-mail :*
* Your personal data will be used to support your experience throughout this website and for other purposes described in our Privacy Policy. I hereby agree and consent to the privacy policy.
· 1 min read >
MCQs on History of Microbiology
MCQs on History of Microbiology
1. The term mutation was coined by

a. Pasteur
b. Darwin
c. Hugo devries
d. Lamark

2. Compound microscope was discovered by

a. Antony von
b. Pasteur
c. Johnsen & Hans
d. None of these

3. Father of Medical Microbiology is

a. Pasteur
b. Jenner
c. Koch
d. A.L.Hock

4. Disease that affects many people at different countries is termed as

a. Sporadic
b. Pandemic
c. Epidemic
d. Endemic

5. Prophylaxis of cholera is

a. Protected water supply
b. Environmental sanitation
c. Immunization with killed vaccines
d. All of these

6. In electron microscope, what material is used as an objective lense?

a. Magnetic coils
b. Superfine glass
c. Aluminium foils
d. Electrons

7. The main feature of prokaryotic organism is

a. Absence of locomotion
b. Absence of nuclear envelope
c. Absence of nuclear material
d. Absence of protein synthesis

8. The stalked particles on the cristae of mitochondria are called

a. Glyoxysomes
b. Peroxisomes
c. Oxysomes
d. Spherosomes

9. Antiseptic methods were first introduced by

a. Lord Lister
b. Iwanowski
c. Beijernick
d. Edward Jenner

10. Kuru disease in Humans is caused by

a. Bacteria
b. Viroides
c. Prions
d. Mycoplasma

11. A mutation that produces termination codon is

a. Mis-sense mutation
b. Neutral mutation
c. Non-sense mutation
d. Reverse mutation

12. During conjunction the genetic material will be transferred through

a. Cell wall
b. Medium
c. Pili
d. Capsule

13. Antiseptic surgery was discovered by

a. Joseph Lister
b. Ernest Abbe
c. Pasteur
d. Beijerink

14. Tuberculosis is a

a. Water borne disease
b. Air borne disease
c. Food borne disease
d. Atthropod borne disease

15. Phagocytic phenomenon was discovered by

a. Louis Pasteur
b. Alexander Fleming
c. Metchnikof
d. Robert Koch

16. Meosomes are also known as

a. Mitochondria
b. Endoplasmic reticulum
c. Plasmids
d. Chondroids

17. Hybridoma technique was first discovered by

a. Kohler and Milstein
b. Robert Koch
c. ‘D’ Herelle
d. Land Steiner

18. The m in imum number of bacter ia required to produce clinical evidence of death in a susceptible animal under standard condition is called

a. LD50
b. ID
c. MLD
d. All of these

19. In Electron Microscope source of electrons is from

a. Mercury lamp
b. Tungsten metal
c. both a and b
d. None of these

20. Griffith (1928) reported the phenomenon of transformation first in

a. H. influenzae
b. Bacillus species
c. Pneumococci
d. E.coli

21. The resolution power of the compound microscope is

a. 0.2 micron
b. 0.2 millimeter
c. 0.2 Angstrom units
d. 0.2 centimeter

22. The capacity of a given strain of microbial species to produce disease is known as

a. Pathogen
b. Virulence
c. Infection
d. None of these

23. Monoclonal antibodies are associated with the name of

a. Burnet
b. Medwar
c. Milstein kohler
d. Owen

24. Lederberg and Tatum (1946) described the phenomena of

a. Conjunction
b. Transformation
c. Mutation
d. Plasmids

25. Hanging drop method for motility study was first introduced by

a. Robert Koch
b. Louis Pasteur
c. Jenner
d. Leeuwenhock

Answer Key

  1. c
  2. c
  3. c
  4. b
  5. b
  6. a
  7. b
  8. b
  9. a
  10. c
  11. c
  12. c
  13. a
  14. b
  15. c
  16. d
  17. a
  18. c
  19. b
  20. c
  21. a
  22. b
  23. a
  24. a
  25. d
microbiology note app
microbiology note app qr code Scane to download
Download Microbiology Note App Download this app for free from google play store and read ads free notes
Need a Note? Request us
Request
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0
Follow
X

Follow

E-mail :*
* Your personal data will be used to support your experience throughout this website and for other purposes described in our Privacy Policy. I hereby agree and consent to the privacy policy.

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

More From Microbiology

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.