Microbiology MCQ

MCQs on History of Microbiology (Part 3)

1. Electron microscope gives magnification upto a. 100 X b. 2000 X c. 50,000 X d. 2,00,000 X

Sourav Bio avatar
Sourav Bio
This article writter by Sourav Bio on October 08, 2021

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

Follow
X

Follow

E-mail :*
* Your personal data will be used to support your experience throughout this website and for other purposes described in our Privacy Policy. I hereby agree and consent to the privacy policy.
· 1 min read >
MCQs on History of Microbiology
MCQs on History of Microbiology
1. Electron microscope gives magnification upto

a. 100 X
b. 2000 X
c. 50,000 X
d. 2,00,000 X

2. Term vaccine was coined by

a. Robert Koch
b. Pasteur
c. Needham
d. None of these

3. The inventor of Microscope is

a. Galileo
b. Antony von
c. Pasteur
d. Koch

4. First Pasteur conducted fermentation experiments in

a. Milk
b. Food material
c. Fruit juices
d. Both a and c

5. Modern concepts of chemotherapy was proposed by

a. Paul Ehrlich
b. Joseph Lister
c. Elie Metchnikoff
d. None of these

6. The role of phagocytosis was discovered by

a. Paul Ehrlich
b. Joseph lister
c. Elie Metchikoff
d. Pasteur

7. L – forms are discovered by

a. Klein Berger
b. Louis Pasteur
c. Robert Koch
d. Antony von Leeuwenhock

8. The causative organism of rocky mountain spotted fever was first described by

a. Howard Ricketts
b. da Rocha-lima
c. Both a and b
d. Robert Koch

9. The term bacteriophage was coined by

a. De’Herelle
b. F.W. Twort
c. Beijernick
d. Jwanosky

10. Viral infection of bacteria was discovered by

a. De’Herelle
b. F.W. Twort
c. Beijernick
d. Jwanoksy

11. Eye cannot resolve any image less than

a. 1ìm
b. 2ìm
c. 7ìm
d. 5ìm

12. Compound Microscope was discovered by

a. A.V. Lewenhoek
b. Pasteur
c. Janssen and Hans
d. None of these

13. Electron Microscope was discovered by

a. Prof. Fritz
b. Janssen and Hans
c. Knoll and Ruska
d. None of these

14. Magnification range of light microscope is

a. 1000x – 5000x
b. 1000x – 2000x
c. 500x – 1000x
d. None of these

15. Condensation of light in light Microscope is by

a. Objective
b. Condensor
c. Ocular
d. All of these

16. Light gathering capacity of Microscope is called

a. Numerical aperture
b. Angular aperture
c. Both a and b
d. None of these

17. If 10x and 40x objectives are used (air is the medium), the numerical aperture is

a. 1.5
b. 2.0
c. 1.0
d. 1.8

18. The ability of Microscope to distinguish two objects into two separate objects, is called.

a. Resolving power
b. Wave length
c. N.A.
d. None of these

19. Limit of resolution of compound microscope is

a. 0.018 Ao
b. 0.1 mm
c. 5 ìm
d. 1 mm

20. Source of light in fluorescence microscopy is from

a. Mercury lamp
b. Sunlight
c. Both a and b
d. None of these

21. Who perfected a magnetic lens in 1927

a. Gabor
b. Broglie
c. Busch
d. None of these

22. The magnefication power of electron microscope developed by Knell and Ruska is

a. 10,000x
b. 12,000x
c. 15,000x
d. 20,000x

23. In electron microscope source of electrons is from

a. Mercury lamp
b. Tungsten metal
c. Both a and b
d. None of these

24. The e lectron passed out from the specimen are called

a. Primary electrons
b. Secondary electrons
c. Tertiary electrons
d. None of these

25. Mycorrhiza was first observed by

a. Funk
b. Frank
c. Fisher
d. Crick

Answer Key

  1. d
  2. b
  3. b
  4. c
  5. a
  6. c
  7. a
  8. c
  9. a
  10. b
  11. d
  12. c
  13. c
  14. b
  15. b
  16. a
  17. c
  18. a
  19. b
  20. a
  21. a
  22. b
  23. b
  24. b
  25. b
microbiology note app
microbiology note app qr code Scane to download
Download Microbiology Note App Download this app for free from google play store and read ads free notes
Need a Note? Request us
Request
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0
Follow
X

Follow

E-mail :*
* Your personal data will be used to support your experience throughout this website and for other purposes described in our Privacy Policy. I hereby agree and consent to the privacy policy.

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

More From Microbiology

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.