Advertisements
SPONSOR AD

MCQs on History of Microbiology (Part 4)

1. The transfer of genetic material during transformation is proved basing on Griffith’s experiment by

Advertisements

a. Avery Macleod & Mc.Carthy
b. Lederberg & Taulum
c. Zinder & Lederberg
d. Watson & Crick

Advertisements
2. Phagocytic theory was proposed by

a. Louis Pasteur
b. Elie Metchnikoff
c. Behring
d. Widal

Advertisements

3. Anaphylaxia was first observed by

Advertisements

a. Parter & Richet
b. Coombs
c. Gell
d. None of these

Advertisements
4. Primary mediators in anaphylaxis

a. Histamine
b. Seratonin
c. Heparin
d. All of these

Advertisements

5. Arthus reaction was discovered by

Advertisements

a. Marrice Arthus
b. Von Perquit
c. Richet
d. Porter

6. Serum sickness reaction was discovered by

a. Marrice Arthus
b. Von perquit
c. Richet
d. Porter

7. Hybridoma technique was developed by

a. Kochler & Milston
b. Niel’s Jerne
c. Both a and b
d. None of these

8. Disease that effects many people at different countries is termed as

a. Sporadic
b. Pandemic
c. Epidemic
d. Endemic

9. If the vectors transmit the infection mechanically they are called

a. Biological vectors
b. Mechanical vectors
c. Biological reservoir
d. Both a and c

10. If a person can be infected by direct contact with infected tissue of another person, it is termed as

a. Indirect contact transmission
b. Attachment
c. Direct contact transmission
d. None of these

11. Reduction of virulence is known as

a. Exaltation
b. Attenuation
c. Both a and b
d. None of these

12. Enhancement of virulence is known as

a. Exaltation
b. Attenuation
c. Both a and b
d. None of these

13. The virulence of a pathogen is usually measured by

a. LD
b. MLD
c. ID
d. All of the above

14. The lethal dose required to kill 50% of the lab animals tested under standard called

a. ID
b. LD50
c. ID50
d. MLD

15. The most important virulence factors are

a. Adhesions
b. Invasiveness
c. Toxigenicity
d. Enzymes
e. All of the above

16. The ability of a pathogen to spread in ths host tissues after establishing the infection is known as

a. Adhesion
b. Invasiveness
c. Toxigenicity
d. None of these

17. Which is the following enzyme acts as a spreading factor?

a. Hyaluronidase
b. Coagulase
c. Catalase
d. DNase

18. Vibrio Cholerae was discovered by

a. Koch
b. Metchnikoff
c. John Snow
d. Virchow

19. E.coli was first isolated by

a. Louis Pasteur
b. Escherich
c. Shiga
d. Robert Koch

20. Mycobacterium tuberculosis was first discovered by

a. Robert Koch
b. Edward Jenner
c. Louis Pasteur
d. None of these

21. Mycobacterium lepree was discovered by

a. Robert Koch
b. Hansen
c. Edward Jenner
d. Louis Pasteur

22. Streptococcus pneumoniae was isolated by

a. Robert Koch
b. Edward Jenner
c. Antony von Leewenhock
d. Louis Pasteur

23. B.anthracis was isolated by

a. Louis Pasteur
b. Robert Koch
c. Antonyvon Leewenhok
d. None of these

24. Staphylococcus aureus was isolated by

a. Rosenbach
b. Louis Pasteur
c. Passet
d. Sir Alexander Ogston

25. Pseudomonas aeruginosa was first named

a. Schroeter and Gessard
b. Robert Koch
c. Louis Pasteur
d. Edward Jenner

26. T. pallidum was discovered by

a. Robert Koch
b. Schaudinn and Hoffman
c. Louis Pasteur
d. Edward Jenner

27. Neisseria gonorrhoeae was first described by

a. Neisser in 1879
b. Pasteur in 1878
c. Robert Koch
d. None of these

28. Rh factor of the blood was discovered by scientist

a. Louis Pasteur
b. Landsteiner and Weiner
c. Janskey
d. Moss
e. None of these

29. Trepanema pallidum was discovered by

a. Schaudinn and Hoffman
b. Louis Pasteur
c. Burgey
d. Laennec
e. None of these

30. Fluroscent substance used in fluorescent microscopy are

a. Quinine sulphate
b. Auramine
c. All of these
d. None of these


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Answer Key

  1. a
  2. b
  3. a
  4. d
  5. a
  6. b
  7. c
  8. a
  9. b
  10. c
  11. b
  12. a
  13. d
  14. b
  15. e
  16. b
  17. a
  18. b
  19. b
  20. a
  21. b
  22. d
  23. b
  24. b
  25. a
  26. b
  27. b
  28. b
  29. a
  30. c

Leave a Comment

Our Domain, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
Important notice
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image
Our website, Microbiologynote.com, has now change to
This domain will be Unavailable, All the posts from this website are transferred to the new domain. Enjoy study
IMPORTANT NOTICE
BiologyNotesOnline.com
Overlay Image

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound, or popup ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add Microbiologynote.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×