Microbiology MCQ

Microbiology MCQ With Answer Key (Part 1)

Microbiology MCQ With Answer Key (Part 1) contain important multiple choice questions with answers for different competitive examinations. Answer Key:1.D, 2. D,...

Sourav Bio avatar
Sourav Bio
This article writter by Sourav Bio on April 18, 2021

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

· 1 min read >
Microbiology MCQ With Answer Key
Microbiology MCQ With Answer Key

Microbiology MCQ With Answer Key (Part 1) contain important multiple choice questions with answers for different competitive examinations.

1. Which of the following foods is NOT made by fermentation?

a. beer
b. bread
c. cheese
d. orange juice

2. Who is considered the “father of Western medicine”?

a. Marcus Terentius Varro
b. Thucydides
c. Antonie van Leeuwenhoek
d. Hippocrates

3. Who was the first to observe “animalcules” under the microscope?

a. Antonie van Leeuwenhoek
b. Ötzi the Iceman
c. Marcus Terentius Varro
d. Robert Koch

4. Who proposed that swamps might harbor tiny, disease-causing animals too small to see?

a. Thucydides
b. Marcus Terentius Varro
c. Hippocrates
d. Louis Pasteur

5. Which of the following was NOT a kingdom in Linnaeus’s taxonomy?

A. animal
B. mineral
C. protist
D. plant

6. Which scientist proposed adding a kingdom for protists?

A. Carolus Linnaeus
B. Carl Woese
C. Robert Whittaker
D. Ernst Haeckel

7. Which of the following is NOT a domain in Woese and Fox’s phylogenetic tree?

A. Plantae
B. Bacteria
C. Archaea
D. Eukarya

8. Which of the following is a correct usage of binomial nomenclature?

A. Homo Sapiens
B. homo sapiens
C. Homo sapiens
D. Homo Sapiens

9. Which of the following is the standard resource for identifying bacteria?

A. Systema Naturae
B. Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology
C. Woese and Fox’s phylogenetic tree
D. Haeckel’s General Morphology of Organisms

10. Which of the following types of microorganisms is photosynthetic?

A. yeast
B. virus
C. helminth
D. alga

11. Which of the following is not a subfield of microbiology?

A. bacteriology
B. botany
C. clinical microbiology
D. virology

12. Which of the following is a type of fungal microorganism?

A. bacterium
B. protozoan
C. alga
D. yeast

13. Which of the following is acellular?

A. virus
B. bacterium
C. fungus
D. protozoan

14. Which of the following is a prokaryotic microorganism?

A. helminth
B. protozoan
C. cyanobacterium
D. mold

Answer Key:
1.D, 2. D, 3. A, 4. B, 5. C, 6. C, 7. D, 8. A, 9. B, 10. D, 11. C, 12. A, 13. D, 14. B

microbiology note app
microbiology note app qr code Scane to download
Download Microbiology Note App Download this app for free from google play store and read ads free notes
Need a Note? Request us
Request
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0

Writer and Founder of Microbiologynote.com. I am from India and my main purpose is to provide you a strong understanding of Microbiology.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.